16 Mac 2012

Kenapa bila eksiden selalu traffic jam?


Pernah anda tersangkut dalam traffic jam sebab eksiden, walaupun eksiden tu di seberang jalan lagi sebelah?

Tak masuk akal bukan?



Ataupun...pernah anda terasa seperti nak cuba restoran yang nampak macam ada ramai orang beratur?

Atau,  pernah dengar perkataan 'peer pressure', di mana budak-budak sekolah sentiasa terikut kata-kata kawan-kawan atau 'geng' mereka?

Dalam istilah psikologi, fenomena ini dinamakan 'conformity'. Boleh lihat video menarik mengenai 'conformity' di sini : conformity

Dalam video ini, seseorang akan sentiasa mengikut apa orang lain selalu buat.

Di dalam Facebook, 'conformity' boleh dilakukan hanya dalam masa beberapa hari sahaja menggunakan teknik yang kawan saya (En Faisal) telah cipta - dan telah banyak kali berjaya dilakukan.



Pelawat Facebook anda akan terasa teringin sangat ingin membeli, kerana semua orang lain di dalamnya semuanya membeli.

Dengan kaedah 'conformity' ini, kawan saya telah menjana RM9,800 dalam masa 3 hari dalam Facebook.

Dia kata ia akan dikongsi dalam seminarnya yang bakal dibuat nanti.

Seminar beliau selalu 'sold-out' dengan cepat, jadi kalau serius nak buat duit dengan cepat secara online, baik daftar cepat2 lah.

Boleh tengok maklumat penuh di sini : Seminar Facebook

Ikhlas,
MOHAMED HATTA MAT YAKOB

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

berbicara